Završena obnova vatrogasnih auto ljestvi iz 1930. godine

Posted on Posted in Novosti

U garažu dobrovoljnog vatrogasnog društva Osijek Gornji grad vraćeno je u srijedu 13. listopada 2021. godine, nakon dvogodišnjeg izbivanja, vozilo: vatrogasne auto ljestve tipa Magirus.

Automobilske vatrogasne ljestve Magirus u vlasništvu DVD Osijek Gornji grad predstavljaju vrijedan dio tehničke baštine  Republike Hrvatske. Naime, osim ovih u vlasništvu osječkog gornjogradskog DVD-a, u RH su sačuvane još samo jedne koje su izložene u Tehničkom muzeju Nikole Tesle u Zagrebu.

Prije nekoliko godina, na prijedlog pročelnika vatrogasne zajednice županijske Osječko baranjske Hengl Berislava, uspostavljena je suradnja s gospođom Mirelom Ravas iz Konzervatorskog odjela u Osijeku, te su, nakon što je izvršen pregled vatrogasnih auto ljestava, iste upisane na Listu kulturnih dobara Republike Hrvatske. Kao rezultat ove suradnje i uz potporu i suglasnost svih članova društva,  vozilo je prevezeno 14. rujna 2019. godine u ovlaštenu radionicu  tvrtke O. V. – održavanje vagona d.o.o., pogon Slavonski Brod, dok su dodatni strojobravarski zahvati odrađeni u obrtu Metal.

Vatrogasne ljestve su proizvedene 1930. godine u tvornici Magirus u njemačkom Ulmu. DVD Gornji grad ih je tada i kupio, a koristile su se za intervencije na visokim objektima za spašavanje ljudi ili imovine i za gašenje požara sve do šezdesetih godina prošlog stoljeća. Posljednji puta su izložene 2007. godine povodom obilježavanja 135 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gornji grad Osijek.

Automobilske vatrogasne ljestve Magirus sastoje se od šasije vozila s kabinom i platformom, teleskopskih četverodijelnih povezanih ljestvenika duljine 30 metara. Duljina vozila iznosi oko 7,8 m, visina 3,2 m, a težina oko 7,5 tona. Vozilo pokreće četverocilindrični benzinski motor snage 70 KS te troši 50 l benzina na 100 km. Na prednjem dijelu vozila nalazi se otvorena kabina za vozača i suvozača dok je na platformi iza kabine drvena klupa za četiri osobe.

Godina proizvodnje i godine rada ljestava učinile su svoje i vozilo je prije restauracije bilo u lošem stanju. Prije svega, korozija je zahvatila limariju i podvozje, drveni dijelovi ljestava su bili rasušeni i oštećeni, a unutrašnjost otvorene kabine u derutnom stanju. Gume na vozilu su bile neupotrebljive. Izvorne gume su bile pune, bez zračnica što je bilo posebno izazovno za restauraciju. Nakon što iz Njemačke, iz tvrtke Magirus, koja je izvorni proizvođač, nije stigao odgovor da mogu isporučiti gume jednake originalnima, u Slavonskom Brodu su konstruirali posebne alate kojima su uspjeli izraditi gume koje su gotovo identične originalnim.

btr

U međuvremenu, DVD Osijek Gornji grad se prošle godine prijavio na Javni poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2020. godinu – programi zaštite i očuvanja pokretnih  kulturnih dobara koji je raspisalo Ministarstvo kulture. Ministarstvo je prepoznalo ovaj projekt kao značajan doprinos očuvanju pokretnih kulturnih dobara, te ga je financijski poduprlo sa 100.000,00 Kn.

Osim ovog vozila, DVD Osijek Gornji grad ponosni je vlasnik čak još dva zaštićena kulturna dobra: vatrogasni toranj na adresi društva i parnu vatrogasnu štrcaljku, proizvedenu 1903. godine.

Slijedeće, 2022. godine, DVD Osijek Gornji grad, obilježava 150. obljetnicu osnutka i rada, te je za tu važnu obljetnicu, ovim velikim doprinosom očuvanja pokretne kulturne baštine Republike Hrvatske potvrdilo značaj vatrogasnog djelovanja na ovim prostorima, te ponovno pokazalo koliko vatrogasci čuvaju i poštuju svoju baštinu. Temeljito renovirane vatrogasne auto ljestve Magirus iz 1930. doprinijeti će zasigurno popularizaciji vatrogastva, sačuvati i prezentirati vrijednu kulturnu i povijesnu baštinu našeg grada, te podariti našem gradu jedinstvenu atrakciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *