Obnova automobilskih vatrogasnih ljestava iz 1930. godine – Glas Slavonije

Posted on Posted in Novosti

DVD Osijek Gornji Grad pokrenulo je postupak restauracije vatrogasnog vozila za gašenje požara iz 1930. godine.

Pravo kulturno blago skriveno je godinama u dvorištu DVD-a Gornji grad Osijek, u Pejačevićevoj 44. S pravom se može tako nazvati jer su vozilo “Magirus” (autoljestve), potom parna crpka i tamošnji toranj, odlukom Ministarstva kulture, odnosno Odjela za kulturu u Osijeku, proglašeni spomenicima kulturne baštine Republike Hrvatske. Kao takvi uvršteni su u Registar kulturnih dobara RH, i to kao pokretno kulturno dobro koje se ne može otuđiti ili prodati. No može se i treba restaurirati.
Tako je u tijeku restauracija starih autoljestava iz 1930. godine i prema riječima predsjednika DVD-a Gornji grad Osijek Radoslava Grubišića u ispravno i vozno stanje dovest će se do 2022. godine, i to na respektabilnu 150. godišnjicu rada društva i njegova postojanja.
“Autoljestve su bile u funkciji do 1980. godine i tada je došlo do kvara sustava mjenjača. Od tada stoje kod nas i u nekoliko navrata dobivali smo ponude za prodaju, no odbili smo. Nismo ih željeli rashodovati, jer ipak je riječ o vrijednom vozilu pa smo se tako odlučili na restauraciju kod slavonskobrodske tvrtke koja ima licencu za restauraciju” – rekao je Grubišić, dodajući da će ljestve dobiti izvorni izgled, ali i funkciju.

Vlastitim financijskim sredstvima DVD-a Gornji grad krenulo se u višegodišnju restauraciju, a Grubišić kaže kako se nada da će apliciranje na projekt Ministarstva kulture uspješno proći te da će dobiti sredstva za završetak restauracije koja će trajati tri godine.

Članovi koji nam dolaze zavole vatrogastvo, ali i opremu i lijepo je da im stariji članovi koji su se brinuli o zaštiti građana ostave nekadašnja vozila. Autoljestve će nakon završetka restauracije dobiti svoj unutarnji prostor i namjera nam je otvoriti vatrogasni muzej s eksponatima” – otkriva Grubišić.

Autoljestve koje su trenutno na reparaciji bile su za ono vrijeme jako važno i napredno vozilo. Štoviše, vozilo je sudjelovalo u gašenju požara đakovačke katedrale, pri čemu su izgorjele orgulje.

Biskupija đakovačko-osječka dala nam je u spomen na taj događaj komad kamena, i to kao zahvalu za sudjelovanje u gašenju požara koji je izbio 24. ožujka 1933. godine u 0.20 sati, a vatrogasci DVD-a Gornji grad Osijek autoljestvama su stigli u Đakovo, odnosno na mjesto požara, za samo 25 minuta, točno u 0.45 “– rekao je Berislav Hengl, pročelnik županijske Vatrogasne zajednice Osijek.

Marija Mihelić , Glas Slavonije

Tekst preuzet iz Glasa Slavonije

http://www.glas-slavonije.hr/416383/3/Repariraju-stare-autoljestve-iz-1930-godine

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *